Tussen droom en werkelijkheid: obstakels naar Koreaanse hereniging

23 Juli 2014 - 23 Juli 2014

Sinds 1945 is het Koreaanse schiereiland verdeeld in Noord en Zuid Korea. De tweedeling was een gevolg van de Japanse capitulatie en de bezetting van Noord en Zuid Korea door respectievelijk de Soviet Unie en de Verenigde Staten. De Koreaanse oorlog stond in de sterren geschreven. Ruim 60 jaar na de Koreaanse oorlog loopt de publieke opinie echter steeds minder warm voor een Koreaanse hereniging. Beide partijen hebben zich eens temeer teruggetrokken in hun eigen grote gelijk.

 

Op woensdag 23 juli spreekt universitair docent Koen De Ceuster over de recente politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland.

 

De lezing vindt plaats in de tentoonstelling Korea tussen Oorlog en Vrede en is net als de tentoonstelling gratis toegankelijk.

 

 

 

Programma

13:30    Inloop
14:00    Koen De Ceuster (Universiteit Leiden)
14:30    Discussie / vragen
14:50    Bezoek tentoonstelling

 

15:20    Koffie/thee
15:30    Paul Tjia (GPI Consultancy)
15:50    Leonieke Glasbergen (YourPlanet)
16:10    Discussie / vragen
16:30    Borrel
17:00    Afsluiting

 

Presentaties Paul Tjia en Leonieke Glasbergen

Noord-Korea heeft ook een ander, minder bekend gezicht. Het land met de laagste loonkosten van Azië beschikt over een groot aantal hoogopgeleide arbeidskrachten. Ook voor Zuid-Korea biedt het buurland economische mogelijkheden; in de economische zone Kaesong werken al meer dan 50.000 Noord-Koreanen voor Zuid-Koreaanse fabrieken. Bovendien stelt Noord-Korea zich steeds meer open voor buitenlandse handel, investeringen en zelfs toerisme.

 

Aansluitend op de lezing van Koen De Ceuster vertelt Paul Tjia van GPI Consultancy meer over de zakelijke kansen in Noord-Korea en over de komende handelsmissie naar Pyongyang. Leonieke Glasbergen (Your Planet Travel) gaat in op de toeristische mogelijkheden in een van de meest gesloten landen ter wereld.