FRANS LANTING | Dialogues with Nature

9 Juni 2016 - 18 September 2016

 

 

 

Nederlands Fotomuseum presenteert in LP2 de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Frans Lanting

 

 

De geboren Rotterdammer wordt beschouwd als een van de grote fotografen van deze tijd. Al vier decennia legt Lanting de wonderen van de natuur over de hele wereld vast, van de Amazone tot Antarctica. Zijn doel is om respect voor de aarde te stimuleren via foto’s die zijn passie voor natuur en zorg om de toekomst van onze levende planeet overbrengen. Lantings werk weerspiegelt zijn permanente dialoog met de natuur, die wordt geïnspireerd door zowel kunst en literatuur als wetenschap en technologie, en door zijn eigen ervaringen op alle zeven continenten.

 

Dit is de eerste tentoonstelling die Lantings gehele carrière omspant en die de diversiteit en diepgang van zijn werk weergeeft. De tentoonstelling bevat foto’s van vijf van zijn bekendste projecten. Ieder thema wordt met een filmisch interview met Lanting geïntroduceerd. ‘De magie van de werkelijkheid’ toont Lantings vroege fotografie, gemaakt in Nederland in de jaren ’70 en beïnvloed door Oosterse filosofie in het algemeen en Japanse haiku-dichters in het bijzonder. ‘Een wereld verdwaald in de tijd’, is een weergave van Lantings baanbrekende werk op Madagaskar in de jaren ’80: deze beelden brachten de bijzondere natuur en milieuproblematiek van dit afgelegen continentale eiland voor het eerst onder de aandacht bij een wereldwijd publiek. ‘Dieren van dichtbij’ toont Lantings unieke esthetiek en persoonlijke visie op wildlife fotografie in de jaren ’90, die wordt ingegeven door een bijzonder perspectief op dieren.

 

‘Een reis door de tijd’ belichaamt Lantings uitzonderlijke ambitie om de geschiedenis van het leven op aarde van de oerknal tot het heden op lyrische wijze te vertalen met beelden die inzicht verschaffen in de evolutie van onze planeet. ‘Toekomst voor het leven’ bevat foto’s waarin Lanting de staat van biodiversiteit rond de eeuwwisseling verkent én recenter werk waarin hij onze relatie met een planeet die drastisch wordt beïnvloed door menselijke activiteit in beeld brengt.  

WNF-Frans Lanting Photo Award

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling start de derde editie van de WNF-Frans Lanting Photo Award. Als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds heeft Lanting zijn naam verbonden aan deze fotowedstrijd die het WNF organiseert om natuurfotografen en liefhebbers van alle leeftijden te inspireren om de schoonheid van de natuur in beeld te brengen. De wedstrijd draagt bij aan storytelling over de natuur en het belang van natuurbescherming. Meer informatie over de WNF-Frans Lanting Photo Award is te vinden op www.wnf.nl.

 

Data en entreeprijzen

Frans Lanting | Dialogues with Nature is te zien van 9 juni tot en met 4 september in LP2. Voor deze tentoonstelling gelden de reguliere openingstijden van het Nederlands Fotomuseum:

 

van 10.00 tot 17.00 uur op dinsdag tot en met vrijdag

van 11.00 tot 17.00 uur op zaterdag en zondag

 

Uw entreekaartje koopt u aan de balie van het Nederlands Fotomuseum waar van 9 juni tot en met 18 september 2016 de volgende toegangsprijzen gelden:

 

Volwassenen €12,50
CJP en studenten €7,50
Kinderen tot 12 jaar €2,50
Museumkaart €2,50
BankGiro Loterij VIP-kaart €2,50
Rotterdampas €2,50
ICOM Gratis
Jaarkaart Nederlands Fotomuseum Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
Subbacultcha! Ledenkaart Gratis
Groepen v.a. 15 personen €9,50