Cor Kraat, made in Rotterdam

28 September 2012 - 9 December 2012

Wie rond 1970 in Rotterdam het Centraal Station uitliep naar het Weena, belandde in een winderige vlakte met een hertenwei en in de verte zicht op wat oprukkende grauwe nieuwbouw. Dat moest anders, vonden heel wat kunstenaars.

 

De daad bij het woord

Eén van hen was Cor Kraat, die daad bij woord voegde. Naar Amerikaans voorbeeld maakte hij kleurrijke muurschilderingen, om letterlijk kleur te geven aan die grijze stad – townpainting heette dat. Het was een eenvoudige maar doeltreffende reactie tegen de technocratische verworvenheden van de wederopbouw. Zijn abstracte en organische beeldtaal sloeg in als een bom.

 

Kunst & Vaarwerk

Vervolgens stichtte hij met Hans Citroen en Willem van Drunen Kunst & Vaarwerk: een Nederlandse Pop Art variant die met humor terugsloeg naar die harde stad. Sindsdien steekt een auto uit een parkeergarage van het Weena, drijft een reuzenhoed in het Vroesenpark en werden zelfs industriële tanks in het Botlekgebied onder handen genomen. De schaal van de havenstad vroeg om een kunst van formaat en brutaliteit. Om die stad niet zijn geschiedenis te laten vergeten, herbouwde Kraat de Delftse poort, maar dan wel in knaloranje staal.

 

Made in Rotterdam

Aan dit Rotterdam en aan deze cowboy van de havenstad wijden het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en LP2 dit najaar een eerste overzichtstentoonstelling: Cor Kraat, made in Rotterdam.

 

Groeten uit Rotterdam

Speciale vermelding verdient ook de vertoning van delen uit ‘Groeten uit Rotterdam’ (1980). In de documentaire van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden worden Cor Kraat en Kunst & Vaarwerk gevolgd tijdens de uitvoering van verscheidene kunstprojecten.
Rotterdam Films produceert al sinds 1980 documentaires en speelfilms voor filmtheather en televisie kijk voor meer informatie op -rotterdamfilms.nl-

 

Bedankt!

Deze tentoonstelling werd ontwikkeld door Centrum Beeldende Kunst en LP2 maar was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van vele fondsen, bedrijven en particulieren. Wij willen de volgende partijen graag bedanken;

VSB Fonds, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Job Dura Fonds, Gemeente Rotterdam, RET, HVM, Veenman+ Drukkers, Port of Rotterdam.

 

Maar ook de volgende mensen en bedrijven willen we bedanken voor hun bijdrage;

Cor Kraat, Hans Citroen, Willem van Drunen, Herbert Mattie, 75B, Carel van Hees, Rotterdam Films -Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden- Pedro Peters, Edwin Vreeke, Emile Steginga, Martine Herman en Michiel van Bakel, Fred de Vries, Hans Verschoor, Gyz La Riviere, Klief-aannemers in de kunsten, Decorfabriek, Vorm & Decor, Rocka Reprografie B.V., Van Sprang Fullcolor, Stadsarchief Rotterdam, RTV Rijnmond, Ma Guise, Kernkamp Advocaten, SKVR, Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam, Shipmate indoor & outdoor dressing, Union Investment Real Estate GmbH, Savills Nederland B.V., Parallel Groep ETB Vos B.V. De Gier Rotterdam B.V., NeonTime, Gevelbeheer Nederland, Men at Work TV Produkties, WG Theatertechniek, Bouwer Bouwer Show&Tell, MNO Vervat, Hotel New York, SS Rotterdam, G.Ph.Verhagen Stichting, Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, STOER, Erasmusstichting, Stichting Elise Mathilde Stichting, Stichting Gilles Hondius Foundation, Stichting ons Rotterdam, Stichting Historisch Museum Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur en alle betrokken Rotterdammers die financiële steun hebben verleend aan deze tentoonstelling.