Out There #2

5 Februari 2015 - 8 Maart 2015

Van 5 februari, tijdens ART Rotterdam Week en tot en met 8 maart, presenteren Viewmaster Projects en Nederlands Fotomuseum de video en fotografie tentoonstelling Out There #2. In de openbare ruimte van de Wilhelminapier en in Fenixloods 1 zijn 25 video- en fotowerken te zien waarin het hedendaagse landschap centraal staat. Door de werken uit de musea, de galerie of het computerscherm te halen en ze in de openbare ruimte van een modern stadsdeel te presenteren, gaan ze een spannende relatie aan met de architectuur en de weidse omgeving van de Wilhelminapier. Het landschap komt weer naar buiten.

 

Out There is een kunstmanifestatie met in totaal 50 eigentijdse landschapsbeelden van gerenommeerde kunstenaars en jong talent. De eigentijdse landschappen hebben onder meer een basis in (sociale) media, Google Earth, GPS, webcams en Flickr, zijn opgebouwd in ateliers, achter een computer, of in een landschap dat de kunstenaar expliciet naar zijn hand zet. De kunstwerken staan niet alleen in een vijfhonderd jaar lange traditie van landschapskunst, maar rekken deze oude betekeniskaders ook op door ze te actualiseren met nieuwe technieken en zienswijzen.

 

Door het gebruik van bewegend beeld, slideshow, stop-motion of digitale bewerkingen adresseren eigentijdse bewegende en bevroren landschapswerken niet alleen hedendaagse maatschappelijk, politie, ecologische of esthetische vraagstukken, ook thematiseren ze noties van tijd, stilstand en beweging. Hiermee wordt zowel het beeldarchief van de kunstgeschiedenis als het collectieve geheugen ingezet om nieuwe betekenisvolle verhalen te vertellen. Verhalen over onze relatie met het rurale en stedelijke landschap en hedendaagse beeldcultuur.

 

In Out There #2 worden buiten videowerken getoond van: Kim Boske (NL), Driessens & Verstappen (NL), Marjolijn Dijkman (NL), Pieter Geenen (BE), Christine Koenigs (NL), Michael Najjar (DE), Nicolas O’Brien (US), Ben Pointeker (AT), Nicolas Provost (BE), Hiraki Sawa (JP), Thomson & Craighead (UK), en Mungo Thomson (US). Fotowerken in lichtbakken in de openbare ruimte zijn van: Martin Effert (DE), Paul Horn – Lotte Lyon (AT), Stephan Keppel (NL), Anika Schwarsloze (DE), Dominique Teufen (GR), en Penelope Umbrico (US). Binnen: Hans Op de Beeck (BE), Persijn Broersen & Margit Lukacs (NL), Wim Catrysse (BE), Monica Struder & Christoph van den Berg (CH), Geert Mul (NL), Astrid van Nimwegen (NL) en Jacco Oliver (NL).

 

 

Te zien:

Dagelijks: 18.00 – 23.00 uur

Kijk voor uitgebreide informatie en de tentoonstellingsplattegrond op de website van Viewmaster Projects.